2018. feb 23.

Magyarországi kisvasutak 2. rész

írta: abamot 1929
Magyarországi kisvasutak 2. rész

Üdvözlök mindenkit! Itt a második rész. Kezdjük is el:

Gödöllői kisvasút

Gödöllő Pest megyében található. A kisvasút a város arborétumában van. Jelenleg épül 600 miliméteres nyomtávolsággal. Járművei: El-9, Karlik akkumulátoros mozdonyok valamint Ue-28 is.

god.jpg                                                                       El-9

Hortobágyi Halastavi kisvasút

Hajdú-Bihar megyében található. A vonal 4,9 km hosszú. A vonatok a Hortobágyi halastó és a Festetics Antal állomás között közlekednek. A pálya 760 mm nyomtávolságú. A vonalon egy C50-es közlekedik.

hortobagyi-halastavi_kisvasut.JPG

Kaszói Állami Erdei vasút

Kaszó Somogy megyében található.  A vonal 8 km hosszú, nyomtávolsága 760 mm. A vonatok menetrend szerint Kaszó és Baláta között közlekednek, Szentára különvonat rendelhető. Itt C50-esek és Karácsony gőzmozdony közlekedik.

                 kaszo.jpg                                                              Karácsony

Kemencei Erdei Vasút

Pest megyében található. A vonalat az 1990-es években bezárták. Ezután árvizek pusztítottak. 2000-ben újranyitották a 600 mm nyomtávolságú vonalat. A pályát folyamatosan állítják helyre. A járművek között találunk Md-40-est is. Ezenkívül még rengeteg mozdony, köztük több muzeális jármű is van.

kem.jpg

Királyréti Erdei Vasút

Kismarosról indul, ami Pest megyében található. Ez hazánk 3. legforgalmasabb kisvasútja. Nyomtávolsága 760 mm, hossza 11, 55 km. A vonatok Kismaros és Királyrét között közlekednek.A vonalon jellemzően Mk48-asok közlekednek. Van azonban Rezét gőzmozdony, Házi építésű Vili napelemes, és Tobi motorkocsi.

                                  vili_kir.jpg                                         Vili és Mk48

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Lillafüred Miskolc városrésze. A hálózat két vonalból áll. Menetrend szerint a vonatok Dorottya utca és Garadna között közlekednek, a mahócai szárnyvonalra különvonatok járnak. A fővonalon 2 alagút és 2 völgyhíd is van. A nyomtávolsága a vonalnak 760 mm. Itt Mk48-asok közlekednek, van 2 C50-es is valamint az utolsó B-26-os. A világ első hibrid kisvasúti járműve az Mk48 2021 is itt közlekedik. A vasút közismert neve LÁEV.

                            mk482021_52.jpg                          A hibrid

 

Mátravasút

A Mátravasút Gyöngyösről indul, ez Heves megyében található. A két vonalból álló hálózat hossza 17,9 km. A vonal nyomtávolsága 760 mm.  A vonatok jelenleg Gyöngyös és Mátrafüred, valamint Gyöngyös és Szalajkaház között közlekednek Mk48-aok és C50-esek és a Gyöngyi gőzmozdonyáltal vontatva.

                               gyongyos.jpg                                                Gyöngyi

 

Fotók forrása: Google Folytatás következik!

 

 

 

Szólj hozzá

kisvasút Hortobágy Lillafüred 600mm Kaszó LÁEV Kemence Királyrét Gödöllői kisvasút 760 mm Mátravasút magyarorszagikisvasutak