2018. feb 24.

Magyarországi kisvasutak 3. rész

írta: abamot 1929
Magyarországi kisvasutak 3. rész

Íme a harmadik adag!

Figyelem!

Mecseki kisvasút

Ez az ország legrövidebb kisvasútja a maga 570 méterével. Pécs Baranya megye székhelye.A kisvasúton gyermekek is szolgálnak. A vonatok Dömörkapu és Vidámpark állomások között, 760  mm-es pályán, egy darab C50-es által vontatva közlekednek.

                                 mecseki.jpg

Mesztegnyői Állami Erdei Vasút

Somogy megyében található. Hossza 8,4 km, a pálya nyomtávolsága 760 mm. A vonatok Mesztegnyő és Felsőlak között közlekednek. A vontatatóállomány C50-esekből áll.

                                 meszt.jpg

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Nagycenk Győr-Moson-Sopron megyében helyezkedik el. A vonalon a pálya nyomtávolsága 760 mm, hossza 3,6 km. A vonatok Fertőboz és Barátság állomások között közlekednek. Egyik végállomásán régi mozdonyokból van kiállítás. A forgalmi és kereskedelmi szolgálatokat gyermekek látják el. Az András nevű gőzös és a Kiscenk nevű C50-es közlekedik itt.

                                                          nagyc.JPG                             András

Pálházai Állami Erdei vasút

Pálháza Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. Hossza 7 km, a pálya nyomtávolsága 760 mm. A vonatok Pálháza és Rostalló között közlekednek. A vonalon C50-esek járnak.

                                          paev.jpg

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, Budapest

Ez a világ leghosszabb olyan kisvasútja, ahol a forgalmi és kereskedelmi  szolgálatokat gyermekek látják el. A vonatok Széchenyihegy és Hűvösvölgy között közlekednek. A vonalon Mk45-ösök, abamot motorkocsi jár. A 2 gőzmozdony és egy Mk49 felújítás alatt.

                                                 gyv_2006.jpg                    Most álljon itt ez, de később lesz egy másik cikkben csak járművekről szó.

Szilvásváradi Erdei vasút

Szilvásvárad Heves megyében található. A vonal jelenleg 4,5 km, a pálya nyomtávolsága 760 mm. A vonatok Szalajkavölgy-fatelep és Szalajka-Fátyolvízesés állomás között, Mk48-asok, L60 Lowa, Szilvi gőzmozdony és hibrid Mk48-as által vontatva.

                                  szv.jpg                                            LOWA, azaz L60-as mozdony

Nagybörzsöny-Szob Erdei vasút

Pest megyében található. A vonalat az 1990-es években bezárták, a síneket felszedték. Az első , a csúcsfordítók miatt ipari műemlékké nyilvánított szakaszt Nagybörzsöny és Nagyirtás között 2002-ben adták át, a második Szob-Márianosztrát 2007-ben, az összeköt szakaszt pedig 2016-ban. A vonal hossza 20,8 km, a pálya nyomtávolsága 760 mm. A vonalat csak 2 átszállással lehet végigutazni és mindegyik szakasznak külön járműparkja van. Az 1-nek C50-esek, a másodiknak L60, BNE-50, C50. A középsőnek pedig egy Királyréten épült motorkocsi, ami igen érdekes: vannak benne leszállásjelző gombok, elektromos az ajtó, a mozdonyvezet oldalt ül. Erről a Youtube-n van videó. Egyes értesüléseim szerint van itt is egy olyan napelemes motorkocsi, mint Királyréten a Vili.

                                     nagyb.jpg                       A motorkocsi

Képek forrása: Google 4., befejező rész következik!

Szólj hozzá

nagycenk mesztegnyő Mecsek Pálháza Szilvásvárad Széchenyi hegy 760 mm Nagybörzsöny-Szob magyarorszagikisvasutak