2018. feb 23.

Magyarországi kisvasutak 1. rész

írta: abamot 1929
Magyarországi kisvasutak 1. rész

mnosztra01.jpg

                                                                 Kisvasúti sín

Magyarországon jelenleg 21 kisvasúton zajlik menetrend szerinti személyszállítás. 1-et építenek, 1-et a hírek szerint fel fognak újítani,2 pedig nem közlekedik, de lehet hogy ezeket  újraindítják.

Nézzük őket:

Almamelléki Állami Erdei Vasút

Almamellék Baranya megyében található. A vasút 600 mm nyomtávolságú. Jelenleg menetrend szerint Almamellék és Sasrét között közlekedik, van egy szárnyvonal Lukafára, járható, de menetrend szerint itt nem járnak vonatok.Járművei között van C-50, kiállított MD-40.almamellek2.jpg

                                                          Almamelléken

Balatonfenyvesi Gazdasági vasút

Balatonfenyves Somogy megyében helyezkedik el. 760 mm nyomtávolságú. A vonatok jelenleg Balatonfenyves és Somogyszentpál között közlekednek. A Balatonfenyves- Táska- Csisztapuszta szakaszon 2002 óta a forgalom szünetel, néha felröppennek hírek hogy felújítják. Járművei között találunk  Kecskemétről érkezett mk48-asokat, valamint C-50-eseket. A MÁV-START ZRT. üzemelteti.

                        balatonfenyvesi_gv_kerekparszallito_kocsi-840x560.jpg

                                                         C50

Csömödéri Állami Erdei Vasút

Zala megyében található. A maga 109 kilóméterével ez az ország leghosszabb kisvasútja. A vonatok nyáron menetrend szerint Lenti és Kistolmács között közlekednek. A vonal többi szakaszán faszállítás zajlik. Itt már van gőzmozdony is, melynek neve Ábel, ezenkívül még C50-esek is és Mk48-asok is közlekednek. A nyomtávolság 760mm.

                                     sc-1_664x374t5_ic.jpg                                                  Ábel fát szállít

Debreceni vidámparki kisvasút

A pálya 1100 m hosszú, 760 mm nyomtávolságú. Az utazáshoz a vidámparki belépőjegyet is meg kell venni, mert a vonal a vidámparkban van. A mozdony egy C50, ehhez házilag készített kocsik csatlakoznak.

                                                   

kisvasut.jpg                                                            A szerelvény

Debreceni Zsuzsi Erdei vasút

Ez az ország legrégebbi, ma is üzemelő kisvasútja. A nyomtávolság 760 mm. A vonatok jelenleg a Hétvezér utca és Hármashegyalja között közlekednek, tervben van a vonal Nyírmártonfalváig történő meghosszabbítása. Itt jelenleg Mk48-asok, Zsuzsi nevű gőzmozdony közlekedik. Van még ezenkívül BNE 50 típusú Gebus mozdony.

pa210633_2.jpg

                                                 Gebus DKV tulajdonú önjáró trolibusszal

Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút

Felsőtárkány Heves megyében, Eger mellett van. A vonal 4,8 km hosszú. Ma  már csak személyszállítást végez. A pálya nyomtávolsága 760 mm. Menetrend szerint a vonatok jelenleg Fűtőház és Stimecz-ház állomások között közlekednek. A vonalon C50-esek járnak.

felsotarkany.jpg                                                    Fűtőház

Gemenci Állami Erdei vasút

Pörböly községből indul, ami Tolna megyében található. A vonal csaknem 32 km, nyomtávolsága 760 mm. A pálya a Duna-Dráva Nemzeti parkban található. A vonalon C50-esek, egy darab átépített C50, a C50-Z, valamint a Rezét gőzmozdony közlekedik.

                                                  gem.JPG                                                                  C50-Z

Képek forrása: Google. Folytatás következik!

Szólj hozzá

kisvasút trolibusz Debrecen Balatonfenyves 600mm Gemenc Széchenyi hegy Csömödér Almamellék Mk48 C50 760 mm Felstárkány magyarorszagikisvasutak